alapítva 1924

2012 Németország

Kezdési időpont
2012.július.27. péntek - 2012.július.30. hétfő
Egésznapos

Helyszín
MGV. FRAKONIA


NÉMETORSZÁGBAN JÁRTUNK

Ez év 2012 július 27-30-ig meghívást kapott kórusunk az MGV. FRAKONIA FÉRFIKÓRUSTÓL GRÄFENBERGBE, a német kórus megalakulásának 50. jubileumi évfordulójára. Ez a kapcsolat 24 éve áll fent a két kórus között. Megérkezésünk alkalmából egy bájos gyermekkórus köszöntött minket. Az estét közös vacsora és baráti beszélgetés követte, majd névre szólóan tájékoztattak bennünket a szálláshelyekről.

Szombaton, 28-án reggelit a szállásadóknál kaptunk. A reggeli után egy családi baromfifarmot látogattunk meg, ahol étkezési tojástermelést és brojler nevelést végeznek. A megtermelt tojást tésztagyártáshoz használják fel, amelyet korszerű technológiai háttér tesz lehetővé. Az állattartáshoz nélkülözhetetlen takarmányt 114 hektáros termőterületen maguk termelik meg. A házigazdák a földvári vendégeknek tízóraival és üdítő sörrel kedveskedtek.

Csoportkép a baromfifarmon

A baromfifarmon

Ebédre visszamentünk a Gräfenbergi próbaterembe (Frankonia Halle), ahol pompásan megterített svédasztal várt bennünket mindenféle finomabbnál finomabb ételekkel, gyümölcsökkel.

Az ebéd után kis pihenőt tartottunk és felkészültünk az ünnepi hangversenyre. A délutáni műsorsorozat a helyi általános iskola sportcsarnokában került megrendezésre. Összesen öt kórus köszöntötte a jubiláló Frankonia Férfikórust. Jó érzés volt ott lenni, énekelni azokkal, akikkel csaknem negyed évszázad óta ismerjük egymást, szinte családtagként. A gyermekeink egymás szeme előtt lettek felnőttek. Nagy volt az érdeklődés (amit mi kórustagok már megszoktunk) az esemény iránt, ugyanis nemcsak a kórusok, de a városi vezetők, önkormányzati képviselők, a lakosság, a környékbeli falvak lakói is sokan megtisztelték részvételükkel a rendezvényt.

A férfikórus szereplése a jubileumi ünnepségen

A férfikórus szereplése a jubileumi ünnepségen

 

Az ünnepi hangversenyt vacsorával egybekötött baráti est követte, sok-sok nótázással. A vacsora után mindenki ment a szálláshelyére pihenni.

Vasárnap, 29-én a reggeli után ismét kirándulásra vittek vendéglátóink. Mintegy 40-50 km-t utaztunk, egy elég meredek hegység lábáig. Innen gyalog indultunk meghódítani a magasságot. Alföldi emberek lévén nagyon nehézkes és fárasztó volt. A hegygerincre érkezésünk után szemet gyönyörködtető panoráma tárult elénk, mely megérte a fáradságot. Vendéglátóink frissítővel kedveskedtek a túrázóknak. A hegy lábánál egy helyi vendéglőbe mentünk ebédelni, ahol a vendéglő specialitását tálalták fel. A mellette álló sörfőzdéből közvetlen folyt a friss sör, amit jólesően kortyolgattunk. A szívélyes vendéglátást kórusunk alkalomhoz illő dallal köszönte meg.

A hegygerincről csodálatos volt a panoráma

A hegygerincről csodálatos volt a panoráma

Visszautunkon megálltunk a TIZENNÉGY SZENTEK BAZILIKÁNÁL, amely ismét csodálatos látvány volt számunkra. Megkérdeztük a helyi elöljáróságot és a tiszteletes urat, hogy énekelhetnék-e ebben a csodálatos templomban, melyre ő igennel válaszolt. Az első kórusművet meghallgatván közelebb lépett Szabó Zsolt karnagyunkhoz és megkérte énekeljünk még pár igazi magyaros kórusművet. A rögtönzött előadást a nézelődők lélegzet visszatartva hallgatták és a végén tapssal köszönték meg műsorszámainkat. Feltöltődés volt e hatalmas építményben énekelni.

Kora este érkeztünk a szálláshelyre, ahonnan mentünk a próbaterembe. Itt került sor az ajándékok átadására, amivel mi kedveskedtünk vendéglátóinknak. A Gräfenbergi Férfikórust egy vörösborral töltött fahordóval ajándékozta meg kórusunk, melybe a mester belefaragta a két kórus logóját. Egy ilyen jeles ünnepi alkalomra tortát is illik vinni. Ezt az ajándékot ERDŐS HANNA olimpiai és világbajnok mestercukrász szponzorunk készítette és ajánlotta fel. A torta marcipánból készült és az MGV. FRANKONIA FÉRFIKÓRUS LOGÓJÁT ábrázolta.

Az est folyamán szó esett a két kórus további programjairól, terveiről. Jeleztük, hogy kórusunk alapításának kilencvenedik évfordulója alkalmából 2014-ben ÜNNEPI HANGVERSENY-T tervezünk megrendezni, melyre tisztelettel és szeretettel meghívjuk a Frankonia Férfikórust. A meghívást szívesen fogadták.

Hétfőn, 30-án a közös reggeli után búcsúztunk el egymástól. A hosszú útra elláttak minket étellel, itallal. A buszból fájó szívvel intettünk búcsút a Gräfenbergi Kórusnak és családtagjaiknak. Hazafelé jövet még fel-felemlegettük a vendégfogadásunkat. Miután hazaérkeztünk hosszasan meséltünk élményeinkről az itthon maradottaknak.

Itt szeretnénk köszönetet mondani támogatónknak, akik segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg ez a Gräfenbergi vendégszereplés.

Az út fő támogatója Tiszaföldvár Város Képviselő Testülete Hegedűs István Polgármester vezetésével. Évek óta folyamatosan támogatja a férfikórus minden programját a Szicsek Gyümölcsszesz és Likőrüzem Kft. vezetője és családja. Rendszeres és jelentős támogatásban részesíti egyesületünket a Lajkó Szolgáltató Kft., a Fegyvernek és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet, Beliczai László és Varga Árpád önkormányzati képviselők, valamint Bódis Edit vállalkozó. Köszönjük önzetlen támogatásukat!

Ezúton is szeretnénk megköszönni Gazsóné Varga Enikőnek, hogy segített leküzdeni a két kórus között fennálló nyelvi nehézségeket.

A kórus elnöksége és tagsága nevében mindenkinek jó egészséget és sok sikert kívánok, bizakodva abban, hogy továbbra is maradnak segítőink.

Bene Ferenc

egyesületi elnök

Támogatóink

Fő támogatóink

Média támogatóink

Köszönjük adója 1%-át!

Köszönjük adója 1%-át!

Adószámunk: 18840272-1-16
Beszámolók
Hírlevél regisztráció
Ön is feliratkozhat a hírlevelekre:
Közelgő esemény
Most nincs közelgő esemény.
Nézz vissza legközelebb!