alapítva 1924

Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár

Cím
Mártírok út 1.
Martfű


5435
Magyarország


 

Martfû Városi Mûvelõdési Központ és Könyvtár

Martfû Városi Mûvelõdési Központ és Könyvtár

Martfű tartalmas kulturális élettel büszkélkedhet, mely nagy kincse településünknek. A kultúrában megteremtett értékeink jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy városunk vonzó legyen az itt élők és az ide látogatók számára.

Martfűn a kultúra ápolása mindig kiemelt feladat volt. Földrajzi fekvéséből adódóan számos, a térséghez tartozó településsel áll ma is szoros kulturális kapcsolatban. Éveken keresztül magas szintű kulturális ellátás valamint kiemelkedő alap- és középfokú oktatás finanszírozására volt lehetőség, ami igényes befogadó közeget eredményezett. Ez a kulturális és oktatási befektetés többszörösen megtérült, hiszen kiemelkedő műveltségű és tudású fiatalok nőttek fel az elmúlt évek során, akik igényes és színvonalas várost és közösségi életet alakítottak ki maguknak.

A kor igényeinek megfelelően folyamatosan változik az intézmény kínálata. Napjainkban mintegy harminc művészeti csoport, klub és civil közösség működik aktívan (pl. modern- és néptánc, kerámiakör, rajzstúdió, énekkar, népdalkör, életmód- és egészségőrző civilszervezetek, olvasó, rejtvényfejtő és gyermek könyvklub).

Az épület kiállítóterme és galériája rendszeresen helyet ad amatőr és hivatásos képző- és iparművészek munkáinak bemutatására.

Amatõr mûvészeti kiállítás, 2010

Amatõr mûvészeti kiállítás, 2010

A színházi előadások, szórakoztató programok szervezésében és a városi rendezvények, ünnepek lebonyolításában jelentős részt vállalnak az intézmény szakemberei.

Foglalkozás a gyermekkönyvtárban

Foglalkozás a gyermekkönyvtárban

A kis sárkányok vidám csapata

A kis sárkányok vidám csapata

A Városi Könyvtár az évek során továbbfejlődött, a kor követelményeinek megfelelően. Igazi szellemi műhely, mely magas színvonalú szolgáltatást nyújt. Gyermekkönyvtár 1979-től, tíz éve pedig önálló informatikai részleg is várja a látogatókat. A tájékoztatást és a szakmai munkát korszerű számítógépes adatbázis és kölcsönzés segíti. Számos civil közösségnek „otthona” a könyvtár, úgy mint a Rejtvényfejtők Klubja, a Lapozó Olvasókör és a gyerekek Disney Klubja. A helyi versírók szakmai műhelye is a könyvtár.

A Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár alapterülete 4600 m2. Ötszáz személyes színház- és mozi terem, háromszáz személyes pódium-, illetve táncterem, valamint hat, húsztól ötven fő befogadására alkalmas klubterem, táncpróba- és képzőművészeti terem, emeleti galéria, és kiállító terem várja a látogatókat.

Martfű Városi Női Kar

A Martfû Városi Nõi Kar jótékonysági koncertje a budapesti Bazilikában, 2000

A Martfû Városi Nõi Kar jótékonysági koncertje a budapesti Bazilikában, 2000

Az 1979-ben alakult énekkar, Bozorádi János karnagy vezetésével, nagy sikerrel szerepelt hazai és nemzetközi fellépéseken, kórusversenyeken. A női karral több felvétel készült a Magyar Rádió Kóruspódium műsorában. 2000- ben megkapták a KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) Hangverseny cum laude minősítését, amely talán a legnagyobb szakmai elismerés, melyet amatőr kórus elérhet.

Tiszamenti Népdalkör

1994-ben alakult a nyugdíjas vegyeskar tagjaiból a Tiszamenti Népdalkör. Tagjai nagy odaadással ápolják a magyar népzene értékeit, a népdaléneklés hagyományait. Alföldi és felföldi népdalaikkal nemcsak az ország számos városában, hanem határon túli településeken is bemutatkoztak. Értékes munkájukkal gazdagították városunk népzenei életét. A KÓTA arany minősítésben részesítette a népdalkört, melynek vezetője Tóthné  dr. Gallyas Katalin ezüst minősítésű népdalénekes.

Városi Majális megnyitó

Városi Majális megnyitó

2010-től Tiszamenti Népzenei Baráti Körként ápolják és adják tovább magyar népzenei kincseinket a felnövekvő generációnak. Kossuth Nyugdíjasklub Népdalköre

Kossuth Nyugdijas Klub ünnepi mûsora a református templomban

Kossuth Nyugdijas Klub ünnepi mûsora a református templomban

A népdalkör 1996-ban alakult, kezdetben csak a népdaléneklés öröméért. Később városi, megyei, majd országos rendezvényekre is meghívást kapott az együttes. Az ezüst minősítésű népdalkörrel 2003-ban a Magyar Rádió hangfelvételt készített. Alapítójuk:Angyal Józsefné, vezetőjük Tóth-Fekete Mihályné.

Martfűi Néptánc Együttes

A népi kultúra, a népzene és a néptánc ápolása kezdettől fogva a helyiek szívügye. A Martfűi Néptánc Együttes a város kulturális életében az egyik legnépszerűbb művészeti közösség, hiszen majdnem egyidős a településsel. Az együttes munkáját éveken keresztül sok kiváló táncpedagógus és táncművész segítette. Tagjai fontos feladatnak tekintik a hazai és határon túli magyar néptánckincs megismertetését és az utánpótlás nevelést. A magyar néptánc kultúrát, fellépéseik mellett, táncházakkal is népszerűsítik.

A Felnõtt Néptánc Együttes ünnepi programja a Szent István-szobornál

A Felnõtt Néptánc Együttes ünnepi programja a Szent István-szobornál

Fellépés a megyei Jász-Kun Világ Mûvészeti Gálán, ahol a néptáncegyüttes nívódíjat kapott

Fellépés a megyei Jász-Kun Világ Mûvészeti Gálán, ahol a néptáncegyüttes nívódíjat kapott

Modern Táncműhely

A Modern Táncmûhely koreográfiája a Szent-István-szobornál

A Modern Táncmûhely koreográfiája a Szent-István-szobornál

A táncműhely 1992-ben alakult, és az elmúlt évek során országosan elismert, magas színvonalú szakmai munkát végző művészeti együttessé fejlődött. Óvodás kortól kezdődően négy korcsoportban sajátítják el a növendékek a moderntánc különféle stílusirányzatait. Az elmúlt évek során sok fiatal tanulta meg a szép és harmonikus mozgást, illetve a táncstílusok közül a klasszikus balett, jazz- és moderntánc technikákat. A táncműhely 2006-ban a Táncpedagógusok Országos Szövetségétől  megkapta a Kiváló Együttesek Arany fokozatát. A sikeres szakmai munka eredményeként, – melyben kiváló táncművészek és táncpedagógusok vettek részt–, több növendék tanul ma már táncművészeti szakközépiskolában, a Magyar Táncművészeti Főiskolán, illetve táncol hivatásos együttesnél.

Díszítőművészeti Kör

A Díszítõmûvészeti Kör alkotásainak kiállítása

A Díszítõmûvészeti Kör alkotásainak kiállítása

1976-ban alakult a hímzőkör, az akkor még kismamaklub tagjaival. Mára ezek a kismamák nagymamákká váltak, akik az eltelt évek alatt megismerkedtek a korok, tájegységek népi motívumaival. Szebbnél szebb hímzett terítőket, párnákat készítenek. Igényes kézimunkáik díszítik a város intézményeit, templomait. Munkáik szerepeltek már a Néprajzi Múzeumban és az Országos Népművészeti Kiállításon is.

Martfűi Napraforgók Foltmozaik Varrókör

A Martfûi Napraforgók Foltmozaik Varrókör sátra egy városi rendezvényen

A Martfûi Napraforgók Foltmozaik Varrókör sátra egy városi rendezvényen

A foltvarrás martfűi művészeiből 1998-ban alakult a város egyik legnépszerűbb alkotóközössége, a foltmozaik varrókör. A jó ízlést, nyugalmat, szépséget árasztó alkotásaikkal a helyi közönség mellett az ország más településein is megismertették foltvarrásuk művészetét. A varrókör  sikerrel szerepelt számos országos találkozón, és értékes szakmai napokat szerveznek évek óta. Munkáikkal színt, hangulatot varázsolnak a város intézményeiben, otthonossá és kedvessé teszik az óvodák, iskolák tereit.

Események

 • Nincs esemény ezen a helyszínen
 • Támogatóink

  Fő támogatóink

  Média támogatóink

  Köszönjük adója 1%-át!

  Köszönjük adója 1%-át!

  Adószámunk: 18840272-1-16
  Beszámolók
  Hírlevél regisztráció
  Ön is feliratkozhat a hírlevelekre:
  Közelgő esemény
  Most nincs közelgő esemény.
  Nézz vissza legközelebb!