alapítva 1924

NÉMETORSZÁGBAN JÁRTUNK

NÉMETORSZÁGBAN JÁRTUNK

Ez év 2012 július 27-30-ig meghívást kapott kórusunk az MGV. FRAKONIA FÉRFIKÓRUSTÓL GRÄFENBERGBE, a német kórus megalakulásának 50. jubileumi évfordulójára. Ez a kapcsolat 24 éve áll fent a két kórus között. Megérkezésünk alkalmából egy bájos gyermekkórus köszöntött minket. Az estét közös vacsora és baráti beszélgetés követte, majd névre szólóan tájékoztattak bennünket a szálláshelyekről.

Szombaton, 28-án reggelit a szállásadóknál kaptunk. A reggeli után egy családi baromfifarmot látogattunk meg, ahol étkezési tojástermelést és brojler nevelést végeznek. A megtermelt tojást tésztagyártáshoz használják fel, amelyet korszerű technológiai háttér tesz lehetővé. Az állattartáshoz nélkülözhetetlen takarmányt 114 hektáros termőterületen maguk termelik meg. A házigazdák a földvári vendégeknek tízóraival és üdítő sörrel kedveskedtek.

Csoportkép a baromfifarmon

A baromfifarmon

Ebédre visszamentünk a Gräfenbergi próbaterembe (Frankonia Halle), ahol pompásan megterített svédasztal várt bennünket mindenféle finomabbnál finomabb ételekkel, gyümölcsökkel.

Az ebéd után kis pihenőt tartottunk és felkészültünk az ünnepi hangversenyre. A délutáni műsorsorozat a helyi általános iskola sportcsarnokában került megrendezésre. Összesen öt kórus köszöntötte a jubiláló Frankonia Férfikórust. Jó érzés volt ott lenni, énekelni azokkal, akikkel csaknem negyed évszázad óta ismerjük egymást, szinte családtagként. A gyermekeink egymás szeme előtt lettek felnőttek. Nagy volt az érdeklődés (amit mi kórustagok már megszoktunk) az esemény iránt, ugyanis nemcsak a kórusok, de a városi vezetők, önkormányzati képviselők, a lakosság, a környékbeli falvak lakói is sokan megtisztelték részvételükkel a rendezvényt.

A férfikórus szereplése a jubileumi ünnepségen

A férfikórus szereplése a jubileumi ünnepségen

 

Az ünnepi hangversenyt vacsorával egybekötött baráti est követte, sok-sok nótázással. A vacsora után mindenki ment a szálláshelyére pihenni.

Vasárnap, 29-én a reggeli után ismét kirándulásra vittek vendéglátóink. Mintegy 40-50 km-t utaztunk, egy elég meredek hegység lábáig. Innen gyalog indultunk meghódítani a magasságot. Alföldi emberek lévén nagyon nehézkes és fárasztó volt. A hegygerincre érkezésünk után szemet gyönyörködtető panoráma tárult elénk, mely megérte a fáradságot. Vendéglátóink frissítővel kedveskedtek a túrázóknak. A hegy lábánál egy helyi vendéglőbe mentünk ebédelni, ahol a vendéglő specialitását tálalták fel. A mellette álló sörfőzdéből közvetlen folyt a friss sör, amit jólesően kortyolgattunk. A szívélyes vendéglátást kórusunk alkalomhoz illő dallal köszönte meg.

A hegygerincről csodálatos volt a panoráma

A hegygerincről csodálatos volt a panoráma

Visszautunkon megálltunk a TIZENNÉGY SZENTEK BAZILIKÁNÁL, amely ismét csodálatos látvány volt számunkra. Megkérdeztük a helyi elöljáróságot és a tiszteletes urat, hogy énekelhetnék-e ebben a csodálatos templomban, melyre ő igennel válaszolt. Az első kórusművet meghallgatván közelebb lépett Szabó Zsolt karnagyunkhoz és megkérte énekeljünk még pár igazi magyaros kórusművet. A rögtönzött előadást a nézelődők lélegzet visszatartva hallgatták és a végén tapssal köszönték meg műsorszámainkat. Feltöltődés volt e hatalmas építményben énekelni.

Kora este érkeztünk a szálláshelyre, ahonnan mentünk a próbaterembe. Itt került sor az ajándékok átadására, amivel mi kedveskedtünk vendéglátóinknak. A Gräfenbergi Férfikórust egy vörösborral töltött fahordóval ajándékozta meg kórusunk, melybe a mester belefaragta a két kórus logóját. Egy ilyen jeles ünnepi alkalomra tortát is illik vinni. Ezt az ajándékot ERDŐS HANNA olimpiai és világbajnok mestercukrász szponzorunk készítette és ajánlotta fel. A torta marcipánból készült és az MGV. FRANKONIA FÉRFIKÓRUS LOGÓJÁT ábrázolta.

Az est folyamán szó esett a két kórus további programjairól, terveiről. Jeleztük, hogy kórusunk alapításának kilencvenedik évfordulója alkalmából 2014-ben ÜNNEPI HANGVERSENY-T tervezünk megrendezni, melyre tisztelettel és szeretettel meghívjuk a Frankonia Férfikórust. A meghívást szívesen fogadták.

Hétfőn, 30-án a közös reggeli után búcsúztunk el egymástól. A hosszú útra elláttak minket étellel, itallal. A buszból fájó szívvel intettünk búcsút a Gräfenbergi Kórusnak és családtagjaiknak. Hazafelé jövet még fel-felemlegettük a vendégfogadásunkat. Miután hazaérkeztünk hosszasan meséltünk élményeinkről az itthon maradottaknak.

Itt szeretnénk köszönetet mondani támogatónknak, akik segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg ez a Gräfenbergi vendégszereplés.

Az út fő támogatója Tiszaföldvár Város Képviselő Testülete Hegedűs István Polgármester vezetésével. Évek óta folyamatosan támogatja a férfikórus minden programját a Szicsek Gyümölcsszesz és Likőrüzem Kft. vezetője és családja. Rendszeres és jelentős támogatásban részesíti egyesületünket a Lajkó Szolgáltató Kft., a Fegyvernek és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet, Beliczai László és Varga Árpád önkormányzati képviselők, valamint Bódis Edit vállalkozó. Köszönjük önzetlen támogatásukat!

Ezúton is szeretnénk megköszönni Gazsóné Varga Enikőnek, hogy segített leküzdeni a két kórus között fennálló nyelvi nehézségeket.

A kórus elnöksége és tagsága nevében mindenkinek jó egészséget és sok sikert kívánok, bizakodva abban, hogy továbbra is maradnak segítőink.

Bene Ferenc

egyesületi elnök

Loading

Támogatóink

Fő támogatóink

Média támogatóink

Köszönjük adója 1%-át!

Köszönjük adója 1%-át!

Adószámunk: 18840272-1-16
Beszámolók
Hírlevél regisztráció
Ön is feliratkozhat a hírlevelekre:
Közelgő esemény
Most nincs közelgő esemény.
Nézz vissza legközelebb!