Tiszaföldvári férfikórus

alapítva 1924

Magyar Kultúra napja

Január 22-én, a Városi Művelődési Ház felkérésére, ünnepi koncerttel köszöntöttük a Magyar Kultúra napján kitüntetett Tiszaföldvári kiválóságokat.

Füleki kórustalálkozó szeptember 29

Kicsit megkésett ugyan a beszámoló, de szerettem volna előbb rendszerezni a képeket és a videókat. Mostanra lett kész minden.

A Pro Kultúra Füleki Férfikórus baráti meghívására szeptember 29-én Fülekpüspökibe látogattunk, ahol 4 kórus részvételével  felejthetetlen műsorban szerepelhettünk.

A szervezők “örökzöld dallamokat” kértek a fellépőktől (népszerű opera, operett), melyek előadása közben a nézők is csatlakoztak az énekléshez.

A férfikórus műsora megtekinthető a https://www.facebook.com/eva.nagyneberghammer/videos/2345343488816291/UzpfSTExNDY0MzcyNzU0Mzk3Mzc6MTg4NDIyOTgxODMyNzE0Mg/ linkre kattintva, vagy a Férfikórus face oldalán.

 vagy a Férfikórus face oldalán.

Kórustalálkozó a 85 éves Mieleci Férfikórus Jubileumi ünnepén

Szeptember 14-16 napokban, a Mieleci Férfikórus meghívására Mielecbe utaztunk, a Mieleci Férfikórus 85 éves Jubileumi ünnepére. Nagy megtiszteltetésnek vettük, hogy e jeles ünnepen kórusunkat is meghívták.

Utunkra együtt utaztunk a Pedagógus Női kar tagjaival, akik szintén meghívást kaptak e jeles eseményre, az ottani Pedagógusok kórusától.

Mind a fogadtatás, mind az ott tartózkodás alatt tapasztalt szeret teljes barátkozás sok szép emléket adott, amiből táplálkozhatunk a jövő évi találkozásunkig.

Az ünnepi kóruson a Tiszaföldvári Pedagógus kar utolsó énekszámát követően, a földvári és a mieleci férfikórussal együttesen adta elő a Serenada című kórusművet, lengyel nyelven. Egészen kitűnően sikerült, és nagy sikert aratott.

Hasonló képpen a Férfikórus utolsó énekszáma után, a mieleci férfikórus tagjaival közösen énekeltünk egy vadász éneket, a Trabka Misliwska (ez magyarul van leírva) ami szintén nagyon jól sikerült.

A koncert utáni ünnepi vacsorán mind az öt résztvevő kórus, és a város kulturális vezetői  is részt vettek, ahol a kölcsönös köszöntés után fínom vacsora és jó hangulatú ismerkedés, barátkozás zajlott.
E köszöntő alkalmával átadtuk meghívásunkat a Tiszaföldvári Férfikórus 2019 évi 95 éves jubileumi kórusünnepe alkalmából, melyet nagy örömmel el is fogadtak.

Sokat énekeltünk együtt, főleg ismert slágereket, ki lengyel, ki angol, ki magyar nyelven, s olykor még táncra is perdültünk. Thallmayer Attila Gyöngyhajú lány című énekétől egyenesen elolvadt a közönség.

Vasárnap egy hatalmas és csodaszép katolikus templomban énekeltünk a szentmisén. A női kórus és a férfikórus is 3 – 3 egyházi témájú dalt énekelt, szebbé varázsolva az amúgy is meghatóan szép misét. Azt hiszem, ilyen lélekszámú közönség előtt még nem énekeltünk. Mindkét kórusnak nagy sikere volt.

És persze az előadások közötti időben részt vettünk egy mieleci városnézésen, valamint a helytörténeti és fotózási múzeumot is megtekintettük. A sok élményt a szemerkélő eső sem tudta elmosni.

A vasárnapi szentmise és az ebéd után elköszöntünk lengyel barátainktól, s haza indultunk, ahová szerencsésen meg is érkeztünk.

Képeket a linkre kattintva lehet megnézni

https://wicherski1.blogspot.wicherski1.blogspot.com/…/jubileusz-85-lecia-choru-meskiegocom/2018/09/jubileusz-85-lecia-choru-meskiego.html#more

A Férfikórus a 3. „Laurea Mundi Budapest” Fesztivál és Kórus versenyen

Május 19-én, a délutáni órákban állt színpadra a Férfikórus a Budapest Music Centerben, nemzetközi zsűri, és szép számú közönség előtt.

Ezt egy megmérettetésnek terveztük, hogy lássuk, hol kell erősíteni, fejlődni a kórusnak szakmai téren.

Hosszú heteken át tartó felkészülés után, bizakodva indultunk útnak. Mindenki úgy érezte, benne van egy szép eredmény a felkészülésben és a programban.

15 kórus között egyetlen férfikórusként vártuk a pillanatot. Azután eljött a pillanat. Színpadra fel! A három kórusmű előadása elkezdődött karnagyunk, Szabó Zsolt karnagy dirigálása mellett.

Kodály Zoltán Fölszállott a páva című művével kezdtük a programot, majd Karai Józseftől énekeltük a Mikor az uccán átment a kedves című művet. Befejezésként pedig Tamás Deák-Bárdos Üszküdara című vidám zenéjével zártuk a versenyprogramot.

Úgy éreztük, jobbak voltunk, mint 3 évvel ezelőtt, ugyan itt.

Hazafelé jövet, egy kellemes vacsora mellett megünnepeltük az elvégzett munkát, bár az eredményt még nem tudhattuk.

21-én, a Művészetek Palotájában került sor a zsűritagokkal való szakmai diskurzusra, ahol mind az öt zsűritaggal beszélhettünk. Érdekes és tanulságos szakmai jelzéseket, kritikákat és javaslatokat hallhattunk mind az előadásunk minőségét, mind a műsorválasztást illetően.

Ezután a Kórusünnep befejezése képpen, ünnepi koncert után megtörtént az eredményhírdetés.

A Férfikórus kategóriában Ezüst VI  minősítést értünk el.

A három versenymű előadása az alábbi linkeken tekinthető meg.

https://youtu.be/QSQh1riueK0,  https://youtu.be/Ph6B3xKw3TU,  https://youtu.be/RlJyiOmBxcI

Értékelésre azonban nincs sok időnk, mert június 1-4-én testvérvárosunk, és testvérkórusunk, a Frankónia Grafenberg meghívására utazunk egy baráti zeneünnepre, Grafenbergbe.

Tiszaföldvár – Grafenberg testvérvárosi találkozó

30 évvel ezelőtt találkozott először egy Grafenbergi kulturális közösség a Tiszaföldváriakkal, egy fúvósokból és egy táncosokból álló küldöttséggel. Egy esztendővel később, a két város nagy hagyományokkal bíró férfikórusai találkoztak, s hosszú időn keresztül ez volt az egyetlen kulturális kapcsolat a két város között. A testvérvárosi kapcsolatfelvétele után, a testvérvárosi alapítvány ápolta a két város kapcsolatát, szövődtek barátságok, s időnként találkozott a két kórus is.

Ennek a 30 évnek emlékére jött létre ez a testvérvárosi találkozó,  az MGV Frankónia fúvószenekara, a Vegyeskórus, és a Grafenbergi Magyar szekció,  a város néhány vezetőjének meghívásával.

29 -én, a délelőtti órákban érkeztek meg (néhányan már előző nap), és a szállás elfoglalása után, a Révai intézet vezetője, Szabó Mihály ismertette az intézet múltját, jelenét, és bemutatta a jövőképet is. A bemutatóban kitért arra is, hogy a kapott adományt hogyan használta fel az intézet. Ez egy fontos momentum volt, hiszen a Grafenbergi magyar szekció egyik fontos feladatának tartja, a Révai intézet támogatását.

A bemutató után a vendégeket Szicsek János fogadta a Szicsek Pálinkafőzdében. Szicsek János az egyik motorja a testvérvárosi kapcsolatnak. A pálinka kóstoló és a kétfogásos, nagyon finom ebéd elfogyasztása  után, a termál strandra igyekezett a csapat. Ott már javában folyt a Nyugdíjas Táncos Klub által szervezett egész délelőttöt betöltő program, melynek folytatásaként lépett fel a fúvós együttes, és a két kórus is. A tervezett időt kicsit túl lépve kezdtük a műsort, de a nagy melegben a közönség nagy része kitartott, s hálás tapssal köszönte meg a műsorszámokat.

A fellépések után, közös felvétel készült a vendégek és a vendéglátókkal.

Kis lazítás következett a strandon, majd vacsora a Révai intézetben, ahol a a Grafenbergi vendégeken kívül, a német szekció tagjai és hozzátartozók, támogatók is jelen voltak. Az éjszakába nyúló táncos mulatozás ismét közelebb hozta a jelenlévőket.

Vasárnap, reggelit követően, Nagy Ferenc vállalkozó lovas telepét látogatta meg a vendégsereg, ahol a sok szép ló mellett, kocsikázásra is volt lehetőségük. Köszönjük Nagy Ferencnek a lehetőséget.

Ebéd a múzeum udvaron, ahol Hegedűs István polgármester és “kuktái” főzték a finom babgulyást. Ebédet követően a múzeumban és a múzeum udvarán, kertjében telt az idő, egészen a vacsoráig.

A vacsora a művelődési házban volt, fúvós és kórus koncerttel egybekötve. A közel egy órás műsor jó hangulatot varázsolt a vacsorához. A vacsora után, a kölcsönös köszöntés és ajándékozást követően, még folyt a jókedvű beszélgetés.

Hétfőn reggel reggeli után indult útnak a vendégekkel a busz.

Zetelakán jártunk

Zetelakán jártunk, a Zetelakai Éva Női Klub meghívására

Nagy örömmel és lázas készülődéssel indultunk útnak. A kórus tagjain kívül hozzátartozók, és néhány meghívott vendégünk is velünk tartott.
Odafelé verőfényes napsütésben utaztunk. Nem győztünk betelni az elénk táruló látvánnyal. Zetelakára érkezve már vártak ránk, és amilyen szeretettel fogadtuk Őket itthon, azt százszorosan kaptuk vissza. A kölcsönös üdvözlések, és némi üdvözlő ital és kalács elfogyasztása után, ki-ki a szállásadója mellé szegődött, párosával, vagy éppen többedmagunkkal. A szállást és vendéglátást a Női Klub tagjai saját otthonukban biztosították.

Szombaton hajnalban – úgy fél hat tájékán – lovas bandérium felvezetésével, négy lovas kocsinyi nótás kedvű férfiember elindult felébreszteni a falu lakosságát. Természetesen mi is kivettük részünket az ébresztőből, egy lovas kocsi legénységgel. Amerre jártunk, a már ébren lévő családok a lovas kocsira virágot vittek, a szomjas torkú éneklőket pedig borral, pálinkával, kaláccsal, süteménnyel kínálták. Az időjárás kegyes volt hozzánk, megúsztuk eső nélkül.

Ezt követően egy nagyon megható hagyományos eseményen vettünk részt, a templomban. Az ötven évvel ezelőtt született nőket és férfiakat köszöntötték egy ünnepi mise keretében. E mise részesei voltunk mi is, a helyi kántor útmutatásai alapján. Az ünnepség látványnak is nagyon szép volt.
A Székely népviseletbe öltözött nők és férfiak a padsorok elején, két oldalt elkülönülve ültek, majd a misét követően a plébános kérésére az oltár köré gyűltek, ahol a plébános egyenként köszöntötte valamennyi ötvenévest. Ez idő alatt orgona zene, és a kórus éneke tette hangulatosabbá a köszöntőt.
A ceremónia végén a templom előtti téren köszöntötték az ismerősök, rokonok az ötveneseket.
Több száz ember tolongott a téren, míg nem elindultak hazafelé, ott folytatni az ünneplést.

Közben a főzőversenyen Bálint, mint benevezett szakács, és Lajos, mint kukta, már főzték a bírkapörköltöt – nemsokára szakadó esőben. Mire a templomtól kiértünk a focipályára, már sűrű eső esett. Azért a pörkölt megfőtt, és harmadik lett a kilencfős mezőnyben. Hamar el is fogyott a pörkölt.
Nagy sátorok alá behúzódva, fogyasztottuk el némi lélekmelegítővel kísérve, ami el is fért, mert ekkor már csak 10 Celsius fok volt a hőmérséklet. A további programokat elmosta az eső, bár a leg kitartóbbak sokáig ott maradtak.
Vasárnap a délelőtti misén énekeltünk, a mise rendjébe igazítva műsorunkat. Az esemény érdekessége, hogy a celebrációt Kovácsik Antal diakónus – a kórusunk tagja – segítette.
Mise után a művelődési házban a Zetelakai hősök emlékének tisztelegve, emlékműsorban szerepeltünk, a helyi férfi dalárdával, majd a műsort követően közösen megkoszorúztuk az hősök emlékművét. Ezt követően vendéglátóinkkal közös ebédet költöttünk el, amit szintén a „lányok” készítettek, ott helyben, a közösségi ház konyháján. Minden nagyon finom volt.

Kis ebéd utáni sziesztát követően ellátogattunk a közeli Oroszhegyre, ahol régi ismerőseink, a „Regruták” fogadtak minket, a helyi templomban. De az olyan szép és megható volt, hogy szem nem maradt szárazon. Kemény férfiemberek szeméből gördültek a könnyek. S bizony nehéz volt a fogadtatást követően tisztán énekelni. Olyan szeretettel fogadtak, mintha rég nem látott testvéreikkel találkoztak volna.

Hétfőn reggeli után, szállásadóink kikísértek mindenkit a buszhoz, s érzékeny búcsút vettünk tőlük, a mielőbbi viszontlátás reményében. Este még világosban hazaértünk.

További képeket az utazásról, egy hamarosan létrehozandó galériában lehet majd látni.

Türelmet kérünk.

SG

Program program után

A 2017-es év is sok szereplési lehetőséget kínált a kórusnak. Még csak az év felénél tartunk, de már túl vagyunk a 9. fellépésen. Voltunk Cserkeszőlőn nőnapot köszönteni, március 15-én Tiszaföldváron és Martfűn ünnepeltünk, áprilisban a Kodály emlék esten énekeltünk a Mieleci vegyes kórussal és a Pedagógus Női Karral. Májusban a kulturális estre hegyeztük ki a programot, majd júniusban Zetelakán  és Oroszhegyen léptünk fel 3 alkalommal. És 24-én ismét Cserkeszőlőn adunk templomi koncertet.

Sűrű a program, de ez így a jó. Minél többször szeretnénk megmutatni magunkat, minél több ember előtt. Év végéig várhatóan még hét alkalommal fogunk szerepelni itthon és külföldön egyaránt.

Az egyesület 2016 évi beszámolójának kivonata

Az Egyesület január 24-én megtartotta beszámoló és tisztújító közgyűlését, mely beszámoló kivonatát az alábbiak szerint tesszük közé:

Az egyesület jogi státusa annyiban változott, hogy bejegyzésre került, mint Előadói Művészeti Szervezet. Ennek köszönhetően, jogosultak leszünk a TAO támogatás igénybevételére.

Taglétszám jelenleg 28 fő. A év folyamán Dóró András barátunk a mennyei kórusba távozott. Év eleji toborzásunknak köszönhetően két fiatal basszussal bővült a kórus létszáma, majd év közben további 1 személy érkezett hozzánk.

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Gazdag évet zártunk. 21 alkalommal léptünk fel műsorainkkal összesen 6 helyszínen, közte 3 külföldi helyszínnel (mindhárom Krakkóban volt). Tiszaföldváron 9, Cserkeszőlőn 4, Martfűn 2, Szolnokon 2, és Ceglédbercelen 1 alkalommal

Sikerrel vettük fel a kapcsolatot Tiszaföldvár testvérvárosának, Melody Férfikórusával, ahol át is adtunk egy meghívást, az augusztusi rendezvényünkre. Egyúttal meghívtuk a női kórus küldöttségét is, egy esetleges kapcsolatfelvétel reményében. Meghívásunkat elfogadták és el is jöttek augusztusi rendezvényünkre, ahol egy emlékezetes műsorral mutatkoztak be. Ezzel hozzájárultunk a két testvérváros kulturális kapcsolatának kiszélesítéséhez. Még a krakkói út előtt sikerült minden kórustag részére 2 db címeres pólót beszerezni, ami egyfajta egységes megjelenést biztosít a kórus részére.
Ebben nagy segítséget nyújtott a BUNGE ZRT anyagi hozzájárulásával. Köszönet érte.

Részt vettünk városi ünnepségeken, Martfűn és helyben, más civil szervezet felkérésére annak rendezvényén, ünnepi koncerten. Megismételtük, a jószolgálati hangversenyt a Tiszaföldvári Idősek Otthonában, és a népszerű karácsonyi faluban is felléptünk. Gyászszertartásokon énekeltünk, és újfent mécsest gyújtottunk egykori kórustagjaink síremlékén.

Az írott sajtóban és az on-line felületeken keresztül igyekszünk folyamatosan jelen lenni. Az egyesület honlapján, és a Face-book – on, az aktuális eseményekről képek, rövid videókat jelentetünk meg. Ez nagyon fontos, hiszen a fiatalok elérésének egyik legjobb módja a NET.

Úgy érezzük, ez az év is sok szép élményt nyújtott a kórus hallgatóságának és minden tagjának.  Bátran állíthatjuk, hogy kórusunk minden alkalommal megállja a helyét, bárhová kapjon is meghívást, bármilyen alkalomból is lépünk fel. Városunk jó hírét, zenei kultúrájának egy részét elvisszük az ország szinte minden részérére, és a határaikon túl élő magyarság számára is. Tevékenységünkkel eleget teszünk az alapszabályunkban vállaltaknak, és a kapott támogatásokat is e célok megvalósítására használjuk fel, illetve tartalékoljuk nagyobb projectek finanszírozására.

Köszönet minden kórustagnak az aktív részvételért. Külön is szeretném megköszönni az egyesület tagsága és vezetése nevében Szabó Zsolt karnagy úrnak, aki immár 11. éve dirigálja kórusunkat, vesz részt aktívan a vezetőség munkájában. És Szabó Tímeának egész éves munkáját.

PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓ

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki a Város Önkormányzatának, a Városi Művelődési Ház vezetőjének és munkatársainak, a gazdálkodóknak, vállalkozóknak, magán személyeknek, akik anyagi, tárgyi, és egyéb természetbeni hozzájárulásaikkal segítették az egyesület működését.

A benyújtott pályázatok egy kivétellel sikeresek voltak. Jelenleg 1 pályázat vár elszámolás elfogadására, és három frissen benyújtott pályázat vár elbírálásra.

Az adó 1% fogadására 2016 évben is jogosultak voltunk. Nagyon sokan ajánlották fel adójuk 1%-át az Egyesület részére. Hálás köszönet érte.

Az Egyesület bevételei (a 2015 évi maradvánnyal együtt) összesen: 3 340 588 Ft 

Az egyesület kiadásai 2016. évben összesen: 2 843 848 Ft  Záró egyenleg: 496 740 Ft

AZ EGYESÜLET 2017 ÉVI SZAKMAI és PÉNZÜGYI TERVEZETE

Ismét tervezzük egy toborzó megtartását – helyben és Martfűn – az előző évhez hasonlóan.
2017 évben is folytatni kívánjuk a hagyományokat. A városi rendezvények színesítését, más civil szervezetek felkéréseinek is szívesen teszünk eleget. A Cserkeszőlői Önkormányzat jelezte, hogy 2017-ben is számítanak együttműködésünkre, a 2016 évihez hasonlóan.
Május hónapban tervezzük az Egyesület Kulturális estjét megrendezni.
Több nagy projectünk lesz. Élő meghívásunk van Zetelakára, Mielecbe.
A testvérvárosi kapcsolatok terén, a Grafenbergi kapcsolatfelvétel 30. évfordulója alkalmából tervezett Tiszaföldvári rendezvények sorában vendégül látjuk a Frankónia Blaskapelle fúvós zenekart és kórust. Várható időpont, július vége.
Augusztusra tervezzük a szokásos Nemzetközi Kórushangversenyünket, melynek időzítése még egyeztetésre vár. A Városi Művelődési Ház által rendezett ünnepség sorozatba integráljuk majd. Szeretnénk kicsit tovább szépítgetni a próbatermet, és rendszerezni a relikviákat.

Pénzügyi terv 2017: Bevételek: 3 100 000    Ft                    Kiadások: 2 700 000 Ft  

Tisztújítás:

Az egyesület tagsága 2017 – 2019 évre, a jelenlegi vezetést pozícióiban megerősítve egyöntetűen szavazott. Így a következő ciklusban is Sipos Gábor elnök, Rákosi György titkár, Szabó Zsolt művészeti vezető, Bartos Gyula és Szicsek Ádám vezetőségi tagok fogják képviselni a férfikórust.

SG

Évzáró banket

December 17-én a kórustagok és családtagjaik, valamint számos támogatónk részvételével, egy vidám hangulatú évzáró bankettel búcsúztattuk a 2016-os évet.
Mind szakmai, mind anyagi oldalról tekintve, sikeres évet zártunk. Néha kicsit “sűrű” volt a program, de ebből is látszik, szívesen hívják, és kérik fel a kórust egy egy műsor színesítésére. És mi szívesen teljesítjük ezeket a felkéréseket. Külhoni kapcsolatainkat is ápoltuk idén is, sőt egy új kapcsolattal bővült kóruszene kedvelő és művelő barátaink száma.

Hálás köszönetünket fejezzük ki minden támogatónknak, akik bármilyen módon segítették egyesületünk munkáját. Az Önök segítsége benne van minden elért eredményünkben.

Áldott, békés Karácsonyt és Boldog Újesztendőt kívánunk valamennyiüknek.

Viszont látásra 2017-ben is.

Támogatóink

Fő támogatóink

Média támogatóink

Köszönjük adója 1%-át!

Köszönjük adója 1%-át!

Adószámunk: 18840272-1-16

Beszámolók

Hírlevél regisztráció

Ön is feliratkozhat a hírlevelekre:

Közelgő események

Látogatói statisztika

Oldalletöltés

Oldalletöltés|Találat |Egyedi

  • Az elmúlt 24 órában: 0
  • Elmúlt 7 nap: 0
  • Elmúlt 30 nap: 0
  • Most: 0