Tiszaföldvári férfikórus

alapítva 1924

Véget ért a Férfikórus jubileumi hete.

Véget ért a Tiszaföldvári Férfikórus, szeptember 10-től 15-ig tartó jubileumi hete.

Szeptember 10-én a Fotókiállítás megnyitójával kezdődött a Férfikórus 95 éves évfordulójára rendezett jubileumi hét. A Fotókiállításon az alapítóktól a jelenig közel 700 fotó egyidejű kiállításával igyekeztünk bemutatni a Férfikórus történetét az Iparos Dalkörtől a mai Férfikórusig. A kiállítást bárki szabadon megtekinthette a Művelődési ház nyitvatartási ideje alatt, egészen szeptember 14-én 14 óráig.
A kiállítás egyik „ékköve” az a tabló volt, amelyik 1925 szeptemberében készült, a Daloskör zászlóavató ünnepének alkalmából. És érdekessége az a hatalmas kivetítő volt, amelyiken a kiállítás képei pörögtek más képekkel és videókkal együtt.
Az emlékkönyvbe beírt vélemények alapján mindenkinek nagyon tetszett a kiállítás, ami további gyűjtésre ösztönöz, a 100. évforduló felé menet. A kiállítás végeztével valamennyi képet átadtuk a múzeumnak további felhasználásra, archiválásra. Köszönet mindazoknak, akik összegyűjtött fényképeiket megosztották velünk, még tartalmasabbá téve a gyűjteményt. Külön köszönet Gere Péter történész-muzeológusnak, aki rendelkezésünkre bocsátotta a múzeumban fellelhető fotókat, kordokumentumokat, és értékes tanulmányainak közzétételével megnyitotta a rendezvényt. A megnyitón jelenlévők egyik ámulatból a másikba estek a rengeteg új információtól.

Szeptember 13.án, pénteken fogadtuk külhonból és Németországból érkezett meghívott vendégeinket a Homoki intézetben, ahol kölcsönös üdvözlések után, jó zene mellett, közös vacsoránál emlékeztünk a korábbi találkozásaink történéseire.

14-én a vendégek egy része (a Zetelakaiak) piacolni ment, mert az a legutóbb is nagy sikere volt a programnak. És ha már arra jártak, összejött egy flash-mob is, melynek keretében a Havas hegyek című székely népdalt énekeltük. Meglepetésünkre a nóta végeztével egy kisebb csapat vett körül bennünket, akik árusként szintén Székelyföldről, Korondról jöttek Tiszaföldvárra, a piacra. A flash-mobot a neten már több, mint 18 ezer ember látta és lájkolta. Piacolás után a vendég kórusok megtekintették a Fotókiállítást, majd helyszíni próbát tartottak, az esti koncert előtt.
Délután, 16 órakor kezdődött a Jubileumi koncert, ahol öt kórus műsora töltötte ki a közel háromórás műsoridőt. A nézőtér tele volt, újabb székeket kellett bevinni a nézőtérre.

Rövid köszöntők után megkezdődött a koncert, ahol az eddig megszokott menetrendhez képest, valamennyi meghívott kórussal külön-külön is énekeltünk egy egy művet, s a legvégén még egyet, a kórusban valaha éneklő, és a koncertre ellátogató dalostársainkkal.
A tetszésnyilvánítás most is vastapsban mutatkozott meg. A közönség olykor felállva tapsolt.
Koncert végén a vendégkórusok köszöntötték a 95 éves Férfikórus aktív tagjait.

Koncertet követően jólesett a séta a Kossuth Lajos Általános Iskola tornacsarnokába, ahol már terített asztal fogadta vendégeinket, egy közös vacsora erejéig. A finom ételek után jó muzsika mellett folyt a diskurzus és természetesen táncra is perdültünk hamarosan. A jó hangulatú mulatozás közel éjfélig tartott. Vasárnapra közös programot sikerült összeállítani, ami a kiadós reggeli után egy borospince „elfoglalásával” kezdődött. Illési Sándor cserkeszőlői támogatónk kalauzolása mellett folyt a borkostoló, ami után dalra is fakadtak vendégeink. A gyönyörűen felújított borospincében mindenki nagyon jól érezte magát. Észre sem vettük, de már is ebédidő lett. Az ebédet már a földvári Művelődési házban költöttük el.
A fantasztikus finomságok elfogyasztása után barátaink egy része haza indult. Búcsúzás közben olykor könnyesek lettek a szemek, de az újra találkozás reményében váltunk el.
Zetelakai és Gräfenbergi barátainkkal pedig részt vettünk egy templom túrán, a Martfűi Szent Tamás templomban, Kovácsik Antal diakónus vezetésével, majd közös éneklés után a bátrabbak és kevésbé fáradtak még a toronyba is fellátogattak, hogy megcsodálhassák a csodás panorámát.

A templomtúra után Zetelakai barátainktól búcsút vettünk, és ők is elindultak Székelyföld felé.

Gräfenbergi barátainkkal még eltöltöttünk néhány vidám hangulatú órát, egy fantasztikus vacsora mellett, és hétfőn reggel búcsúztunk tőlük – ugyancsak könnyes szemekkel.

Végül, de nem utolsó sorban megköszönjük minden támogatónknak, hogy pénz és természetbeni adományaikkal segítették rendezvényünket sikerre vinni.

Támogatóink: Cserkeszőlő Önkormányzata, Illési Sándor, Beliczai László, Rákosi György, BUNGE Zrt., Sipos Gáborné, Kollár János, Csontos Gyula -Égbolt kft, Molnár János – MÖSZE kft, Farkas és Társai kft, Varga Sándor, Busi és Dorogi kft, Tóth Ferenc, Hegyes Bertalan – Terasz cukrászda Cibakháza, a Városi Művelődési Ház igazgatója és dolgozói, Nádi István, Gere Péter történész, Papp Zsuzsanna Italdiszkont áruháza, Szőlősi Jánosné, Halász István, Major Csaba, Szicsek János – Szicsek Pálinkafőzde, Barcza Gábor, Muzsai János, és Néposz Gyula, önkormányzati képviselők, Talmácsi Krisztián – Talmácsi Cukrászda Kunszentmárton, Földvár Sütő kft, Pedagógus Női Kar, és az Önkormányzat KHT munkatársai.

A jubileumi hétről készült képeket és videókat Facebook oldalunkon lehet megtekinteni. Néhány kép ízelítőül.

A

 

 

 

 

Felkérés közös produkcióra

Megtisztelő felkérés érkezett a Szolnoki Szinfonikus Zenekartól, augusztus végi bemutatón való közreműködésre.

Bár ilyen jellegű produkcióban még nem vettünk részt, és minden energiánkkal készülni fogunk a Férfikórus 95 éves jubileumi koncertére, úgy döntöttünk, részt veszünk ebben a monumentálisnak ígérkező produkcióban.

A kórus felkészülése helyben történik, majd néhány közös próba és főpróba után kerül sor a bemutatóra.

 

Kulturális Est 2019

A meghírdetett programra, a plakátokon, hírdetményeken meghatározott feltételekkel lehetett belépőjegyet vásárolni, ami várakozásainktól kissé elmaradt, de azért, nem volt kevés sem.

A terveknek megfelelő időben elkezdődött a zenés műsor. Rövid köszöntő és bevezető után, a Tiszaföldvári Pedagógus Női Kar (a Férfikórus testvérkórusa) mintegy 15 perces műsor adott, főként magyar nyelvű kórusművekből. Sikerüket a sok taps is jelezte. Köszönet a szép műsorért.

Ezt követően a Férfikórus műsora következett, melyben széles palettánk egy egy szeletét mutattuk be, 5 kórusmű előadásával.
Mindkét kórus műsorát vastapssal köszönte meg a hálás közönség, mely hosszú évek óta, újra és újra ellátogat műsorainkra, rendezvényeinkre.

Az előadások után vacsorával folytatódott a rendezvény, mely osztatlan sikert aratott

Vacsora alatt egy régi kórustagunk, Sülyi Károly énekelt magyar-nótákat, melynek szintén nagy sikere volt.
Vacsora után kis létszámú közönség és szakmai diskurzus folyt, ahol a kórustagokat lehetett kérdezni a kórus mindennapi életéről, jövőbeni terveinkről.

Ezt követően zenés, táncos mulatság folyt, ahol az Ábel Duó, a Férfikórus tagjaival kiegészülve szolgáltatta a zenét.

Mindig nagy várakozás előzi meg a tombola sorsolást, melyhez most is nagyon sok tárgy, csomag érkezett, a támogatóinktól. Magánszemélyék, vállalkozók járultak hozzá ezzel a Kulturális Est sikeréhez.

Hálás köszönet valamennyi támogatónak.

Subi Horgászbolt, Nagy Zoltán – Gigant Kft, Nyitrai Tibor Oázis ételbár, Kiss Mártonné Cuki söröző,        Kiss Ferenc – Park ABC, Lengyel István- Piactéri autósbolt, K & D kft, Olajfa Patika, Danku Csaba – Édesálom cukrászda, Murvai Katalin –  Murvai cukrászda, Hegyes Bertalan – Terasz cukrászda Cibakháza, Pápai János Italbolt, H Nagy István műszaki vizsgaállomás, Szabó Ferenc – Húsbolt,    Taverna  Étterem, Szőke József Állateledel üzlet, Bacsó Gumi kft., Rákosi Kornél RSZ Security kft              Mici-mackó bababolt, 100 forintos üzlet piactér, Bagdán Anikó Virág Világ , Holyba Julianna Tisza Csemege, Cseuz Zoltán  ev., Kovács Imréné ev., Krem Gábor és családja, Albán Pékség – Szántó Lajos mg. váll. Martfű, Almádi Emil és családja,  Cserkeszőlő Gyógyfürdő, Tiszaföldvár Strand és Kemping,            Téka ÁBC, Farkas Pékség Cibakháza, Lilla Papírbolt Martfű, Ibolya Virág és Ajándékbolt Martfű,    Goods Market Martfű, Főnix Gyógyszertár Martfű, Diana Gyógyszertár Martfű, Sipos Gáborné  Martfű                  Tiszaföldvári Református Nőszövetség , Tóth Ferenc  vállalkozó, Erdős Hanna alpolgármester                Hollóczki László – Cibakháza, Németh László és családja, Tóth Lajosné Tiszaföldvár, Páncél Ferencné      Rákosi Gergely és családja, Kávási Sándor és családja, Rákosi György és neje, Liska Péter és neje,  Bagdán Sándor Martfű, Vianzo Szerviz –Kocsis Zoltán Martfű, Bene Ferenc és családja, Borsos Ildikó virágüzlet Martfű, Pizza Start Tiszaföldvár, Ifj. Bartos Gyula és neje, Napsugár solárium, Kovácsik Antal és neje, Pete Gábor és neje, Ágoston Ferenc és családja, P & P kft., Beliczai László és neje, Boha Imre,        Sülyi Károly, Pálma Virág és Ajándék, Hegedűs István és neje, Jónás Csaba, Pedagógus Női Kar

Hangverseny a templomért – az 50 éves Bartók kórus koncertjén

Az 50 éves Bartók kórus felkérésére, jubileumi koncert sorozatuk egyik állomásán énekeltünk, hat másik kórus társaságában. Hol önállóan, hol együtt, valamelyik kórussal.

A szép számú közönség előtt Férfikórusunk két egyházi és két populáris művel szerepelt, szép közönségsiker kíséretében. 

Magyar Kultúra napja

Január 22-én, a Városi Művelődési Ház felkérésére, ünnepi koncerttel köszöntöttük a Magyar Kultúra napján kitüntetett Tiszaföldvári kiválóságokat.

Füleki kórustalálkozó szeptember 29

Kicsit megkésett ugyan a beszámoló, de szerettem volna előbb rendszerezni a képeket és a videókat. Mostanra lett kész minden.

A Pro Kultúra Füleki Férfikórus baráti meghívására szeptember 29-én Fülekpüspökibe látogattunk, ahol 4 kórus részvételével  felejthetetlen műsorban szerepelhettünk.

A szervezők “örökzöld dallamokat” kértek a fellépőktől (népszerű opera, operett), melyek előadása közben a nézők is csatlakoztak az énekléshez.

A férfikórus műsora megtekinthető a https://www.facebook.com/eva.nagyneberghammer/videos/2345343488816291/UzpfSTExNDY0MzcyNzU0Mzk3Mzc6MTg4NDIyOTgxODMyNzE0Mg/ linkre kattintva, vagy a Férfikórus face oldalán.

 vagy a Férfikórus face oldalán.

Kórustalálkozó a 85 éves Mieleci Férfikórus Jubileumi ünnepén

Szeptember 14-16 napokban, a Mieleci Férfikórus meghívására Mielecbe utaztunk, a Mieleci Férfikórus 85 éves Jubileumi ünnepére. Nagy megtiszteltetésnek vettük, hogy e jeles ünnepen kórusunkat is meghívták.

Utunkra együtt utaztunk a Pedagógus Női kar tagjaival, akik szintén meghívást kaptak e jeles eseményre, az ottani Pedagógusok kórusától.

Mind a fogadtatás, mind az ott tartózkodás alatt tapasztalt szeret teljes barátkozás sok szép emléket adott, amiből táplálkozhatunk a jövő évi találkozásunkig.

Az ünnepi kóruson a Tiszaföldvári Pedagógus kar utolsó énekszámát követően, a földvári és a mieleci férfikórussal együttesen adta elő a Serenada című kórusművet, lengyel nyelven. Egészen kitűnően sikerült, és nagy sikert aratott.

Hasonló képpen a Férfikórus utolsó énekszáma után, a mieleci férfikórus tagjaival közösen énekeltünk egy vadász éneket, a Trabka Misliwska (ez magyarul van leírva) ami szintén nagyon jól sikerült.

A koncert utáni ünnepi vacsorán mind az öt résztvevő kórus, és a város kulturális vezetői  is részt vettek, ahol a kölcsönös köszöntés után fínom vacsora és jó hangulatú ismerkedés, barátkozás zajlott.
E köszöntő alkalmával átadtuk meghívásunkat a Tiszaföldvári Férfikórus 2019 évi 95 éves jubileumi kórusünnepe alkalmából, melyet nagy örömmel el is fogadtak.

Sokat énekeltünk együtt, főleg ismert slágereket, ki lengyel, ki angol, ki magyar nyelven, s olykor még táncra is perdültünk. Thallmayer Attila Gyöngyhajú lány című énekétől egyenesen elolvadt a közönség.

Vasárnap egy hatalmas és csodaszép katolikus templomban énekeltünk a szentmisén. A női kórus és a férfikórus is 3 – 3 egyházi témájú dalt énekelt, szebbé varázsolva az amúgy is meghatóan szép misét. Azt hiszem, ilyen lélekszámú közönség előtt még nem énekeltünk. Mindkét kórusnak nagy sikere volt.

És persze az előadások közötti időben részt vettünk egy mieleci városnézésen, valamint a helytörténeti és fotózási múzeumot is megtekintettük. A sok élményt a szemerkélő eső sem tudta elmosni.

A vasárnapi szentmise és az ebéd után elköszöntünk lengyel barátainktól, s haza indultunk, ahová szerencsésen meg is érkeztünk.

Képeket a linkre kattintva lehet megnézni

https://wicherski1.blogspot.wicherski1.blogspot.com/…/jubileusz-85-lecia-choru-meskiegocom/2018/09/jubileusz-85-lecia-choru-meskiego.html#more

A Férfikórus a 3. „Laurea Mundi Budapest” Fesztivál és Kórus versenyen

Május 19-én, a délutáni órákban állt színpadra a Férfikórus a Budapest Music Centerben, nemzetközi zsűri, és szép számú közönség előtt.

Ezt egy megmérettetésnek terveztük, hogy lássuk, hol kell erősíteni, fejlődni a kórusnak szakmai téren.

Hosszú heteken át tartó felkészülés után, bizakodva indultunk útnak. Mindenki úgy érezte, benne van egy szép eredmény a felkészülésben és a programban.

15 kórus között egyetlen férfikórusként vártuk a pillanatot. Azután eljött a pillanat. Színpadra fel! A három kórusmű előadása elkezdődött karnagyunk, Szabó Zsolt karnagy dirigálása mellett.

Kodály Zoltán Fölszállott a páva című művével kezdtük a programot, majd Karai Józseftől énekeltük a Mikor az uccán átment a kedves című művet. Befejezésként pedig Tamás Deák-Bárdos Üszküdara című vidám zenéjével zártuk a versenyprogramot.

Úgy éreztük, jobbak voltunk, mint 3 évvel ezelőtt, ugyan itt.

Hazafelé jövet, egy kellemes vacsora mellett megünnepeltük az elvégzett munkát, bár az eredményt még nem tudhattuk.

21-én, a Művészetek Palotájában került sor a zsűritagokkal való szakmai diskurzusra, ahol mind az öt zsűritaggal beszélhettünk. Érdekes és tanulságos szakmai jelzéseket, kritikákat és javaslatokat hallhattunk mind az előadásunk minőségét, mind a műsorválasztást illetően.

Ezután a Kórusünnep befejezése képpen, ünnepi koncert után megtörtént az eredményhírdetés.

A Férfikórus kategóriában Ezüst VI  minősítést értünk el.

A három versenymű előadása az alábbi linkeken tekinthető meg.

https://youtu.be/QSQh1riueK0,  https://youtu.be/Ph6B3xKw3TU,  https://youtu.be/RlJyiOmBxcI

Értékelésre azonban nincs sok időnk, mert június 1-4-én testvérvárosunk, és testvérkórusunk, a Frankónia Grafenberg meghívására utazunk egy baráti zeneünnepre, Grafenbergbe.

Tiszaföldvár – Grafenberg testvérvárosi találkozó

30 évvel ezelőtt találkozott először egy Grafenbergi kulturális közösség a Tiszaföldváriakkal, egy fúvósokból és egy táncosokból álló küldöttséggel. Egy esztendővel később, a két város nagy hagyományokkal bíró férfikórusai találkoztak, s hosszú időn keresztül ez volt az egyetlen kulturális kapcsolat a két város között. A testvérvárosi kapcsolatfelvétele után, a testvérvárosi alapítvány ápolta a két város kapcsolatát, szövődtek barátságok, s időnként találkozott a két kórus is.

Ennek a 30 évnek emlékére jött létre ez a testvérvárosi találkozó,  az MGV Frankónia fúvószenekara, a Vegyeskórus, és a Grafenbergi Magyar szekció,  a város néhány vezetőjének meghívásával.

29 -én, a délelőtti órákban érkeztek meg (néhányan már előző nap), és a szállás elfoglalása után, a Révai intézet vezetője, Szabó Mihály ismertette az intézet múltját, jelenét, és bemutatta a jövőképet is. A bemutatóban kitért arra is, hogy a kapott adományt hogyan használta fel az intézet. Ez egy fontos momentum volt, hiszen a Grafenbergi magyar szekció egyik fontos feladatának tartja, a Révai intézet támogatását.

A bemutató után a vendégeket Szicsek János fogadta a Szicsek Pálinkafőzdében. Szicsek János az egyik motorja a testvérvárosi kapcsolatnak. A pálinka kóstoló és a kétfogásos, nagyon finom ebéd elfogyasztása  után, a termál strandra igyekezett a csapat. Ott már javában folyt a Nyugdíjas Táncos Klub által szervezett egész délelőttöt betöltő program, melynek folytatásaként lépett fel a fúvós együttes, és a két kórus is. A tervezett időt kicsit túl lépve kezdtük a műsort, de a nagy melegben a közönség nagy része kitartott, s hálás tapssal köszönte meg a műsorszámokat.

A fellépések után, közös felvétel készült a vendégek és a vendéglátókkal.

Kis lazítás következett a strandon, majd vacsora a Révai intézetben, ahol a a Grafenbergi vendégeken kívül, a német szekció tagjai és hozzátartozók, támogatók is jelen voltak. Az éjszakába nyúló táncos mulatozás ismét közelebb hozta a jelenlévőket.

Vasárnap, reggelit követően, Nagy Ferenc vállalkozó lovas telepét látogatta meg a vendégsereg, ahol a sok szép ló mellett, kocsikázásra is volt lehetőségük. Köszönjük Nagy Ferencnek a lehetőséget.

Ebéd a múzeum udvaron, ahol Hegedűs István polgármester és “kuktái” főzték a finom babgulyást. Ebédet követően a múzeumban és a múzeum udvarán, kertjében telt az idő, egészen a vacsoráig.

A vacsora a művelődési házban volt, fúvós és kórus koncerttel egybekötve. A közel egy órás műsor jó hangulatot varázsolt a vacsorához. A vacsora után, a kölcsönös köszöntés és ajándékozást követően, még folyt a jókedvű beszélgetés.

Hétfőn reggel reggeli után indult útnak a vendégekkel a busz.

Támogatóink

Fő támogatóink

Média támogatóink

Köszönjük adója 1%-át!

Köszönjük adója 1%-át!

Adószámunk: 18840272-1-16

Beszámolók

Hírlevél regisztráció

Ön is feliratkozhat a hírlevelekre:

Közelgő események

Látogatói statisztika

Oldalletöltés

Oldalletöltés|Találat |Egyedi

  • Az elmúlt 24 órában: 0
  • Elmúlt 7 nap: 0
  • Elmúlt 30 nap: 0
  • Most: 0